4 طرز تهیه شیر سویا بدون طعم تلخی با رعایت 18 نکته طلایی

به گزارش مجله سینمایی گوگوریو، شیر سویا (Soy Milk) از دانه های سویای خیس خورده و آسیاب شده به دست می آید. این نوشیدنی وگان از مقوی ترین انواع شیر گیاهی مناسب برای گیاهخواران و افرادی است که نمی توانند لاکتوز موجود در انواع شیر حیوانی را تحمل نمایند. شیر سویای وگان حاوی پروتئین های گیاهی، چربی های سالم، کربوهیدرات ها، آنتی اکسیدان ها و مواد مغذی فراوان دیگری است. خبر خوب این است که شما به راحتی می توانید شیر سویا را در منزل درست کنید. با این مقاله از در همراه ما باشید تا طرز تهیه شیر سویای خانگی را به شما آموزش دهیم.

4 طرز تهیه شیر سویا بدون طعم تلخی با رعایت 18 نکته طلایی

طرز تهیه شیر سویای خانگی در یک نگاه

برای تهیه شیر سویای خانگی، ابتدا یک لیوان دانه سویای خشک را بشویید و برای 8 الی 12 ساعت در آب سرد بخیسانید تا کاملا نرم گردد. سپس، دانه های سویای خیس خورده را آبکشی نموده و در صورت تمایل، با دست مالش دهید تا پوست شان جدا گردد؛ دانه های آماده را با 3 الی 4 لیوان آب تازه در مخلوط کن بریزید و آسیاب کنید تا مایع شیری رنگی به دست آید. این مایع شیری رنگ با پارچه تنظیف صاف کنید و مایع صاف شده را روی حرارت میانه به جوش آورید. سپس، شیر سویا را برای 15 الی 20 دقیقه بجوشانید تا طعم خامی آن از بین برود؛ پس از خنک شدن، می توانید با کمی وانیل، نمک یا شیرین کننده طبیعی طعم دارش نموده و به مدت 3 الی 4 روز در بطری شیشه ای داخل یخچال نگهداری کنید.

برای مطالعه مواد لازم، جزییات و مراحل طرز تهیه شیر سویا ادامه این مطلب را بخوانید.

مواد لازم برای تهیه شیر سویای خانگی

مواد اولیهمقدار مورد احتیاج
دانه خشک سویا1 لیوان فرانسوی دسته دار
آب برای خیساندن دانه سویابه مقدار لازم
آب تازه برای آسیاب دانه سویا3 الی 4 لیوان فرانسوی دسته دار

مود لازم برای طعم دهی به شیر سویا (اختیاری)

مواد اولیهمقدار مورد احتیاج
وانیلنصف قاشق چای خوری
شکر، شیره افرا، عسل یا شیره خرما1 الی 2 قاشق غذاخوری
نمکنوک قاشق چای خوری
دارچین (چوب یا پودر)کمی

مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: 10 دقیقه

مدت زمان لازم برای خیساندن دانه های سویا در آب: حدود 8 الی 12 ساعت

مدت زمان لازم برای تهیه شیر سویای خانگی: حدود 30 الی 45 دقیقه

مراحل طرز تهیه شیر سویای خانگی

طرز تهیه شیر سویای خانگی و وگان هم با دانه کامل سویا و هم با سویای ماکارونی بدون مواد طعم دهنده یا در ترکیب با انواع طعم دهنده های طبیعی برای مصرف روزانه یا برای بدنسازان و بچه ها قابل انجام است و مثل و یک شیر گیاهی مقوی و لذیذ است.

مرحله اول: دانه های سویا را بشویید

در اولین مرحله از طرز تهیه شیر سویای خانگی، ابتدا یک لیوان دانه سویای خشک را در ظرف مناسبی بریزید و با آب سرد فراوان بشویید؛ تا هرگونه گرد و غبار یا ناخالصی از سطح دانه های سویا زدوده گردد.

مرحله دوم: دانه های سویا را بخیسانید

سپس، دانه های شسته شده را در کاسه بزرگ و مناسبی بریزید و مقداری آب سرد به این کاسه بیفزایید. مقدار آب باید به مقدار ای باشد که حدود 5 سانتی متر بالاتر از سطح دانه های سویا قرار بگیرد. این کاسه را به مدت 8 الی 12 ساعت در آشپزخانه به حال خودش بگذارید تا دانه های سویا حسابی خیس بخورند و کاملا نرم شوند. در فصول گرم، توصیه می کنیم این ظرف را در یخچال قرار دهید تا دانه های سویا در اثر گرما تخمیر نشوند.

مرحله سوم: دانه های سویا را پوست گیری کنید

پس از گذشت این مدت و در این مرحله از طرز تهیه شیر سویا در منزل، دانه های خیس خورده و متورم شده سویا را در سبد بریزید و به خوبی آبکشی کنید. سپس، دانه های سویا را با دست حسابی مالش دهید تا پوست نازک آن ها جدا گردد. توجه داشته باشید، این مرحله الزامی نیست؛ ولی موجب لطافت بیشتر شیر سویا می گردد.

مرحله چهارم: دانه های سویا را آسیاب کنید

در این مرحله از طرز تهیه شیر سویا با دانه سویا خشک، دانه های خیس خورده، نرم و بدون پوست سویا را به همراه 3 الی 4 لیوان آب تازه در مخلوط کن بریزید. این ترکیب را برای 2 الی 3 دقیقه با سرعت بالا آسیاب کنید تا مایع یکنواخت و شیری رنگی ایجاد گردد. این مخلوط هر چقدر یکدست تر باشد، عصاره بیشتری از سویا استخراج خواهد شد.

مرحله پنجم: مایع سویای آسیاب شده را صاف کنید

اکنون، مایع شیری رنگ را در کیسه تنظیف بریزید و صاف کنید. توجه داشته باشید، روش کار به این صورت است که کیسه تنظیف را باید روی ظرف مناسبی قرار دهید. سپس، مایع سویا را درون این کیسه بریزید و پارچه را با دست تمیز فشار دهید.

به این ترتیب، تمام عصاره شیر سویا از تفاله ها (که با عنوان اوکارا نیز شناخته می شوند) جدا می گردد. در صورت تمایل، می تواندی از تفاله سویا در تهیه و بهره ببرید یا آن را در بریزید.

مرحله ششم: شیر سویا را بجوشانید

در این مرحله از طرز تهیه شیر سویا وگان، مایع صاف شده را در قابلمه مناسبی بریزید و روی حرارت میانه قرار دهید تا گرم گردد و بجوشد. در طی مراحل گرم شدن تا جوش آمدن، شیر سویا را به طور مداوم هم بزنید تا ته نگیرد.

پس از به جوش آمدن، حرارت را کم کنید و اجازه دهید شیر سویا به مدت 15 الی 20 دقیقه به آرامی بجوشد. در این مدت، کف ایجاد شده بر روی قابلمه را با قاشق بردارید. پختن شیر سویا برای از بین بردن طعم خامی و آنزیم های غیر مطلوب سویا بسیار لازم است. در طول انجام این کار، مراقب باشید شیر سویا سر نرود یا نسوزد.

مرحله هفتم: شیر سویا را خنک و طعم دار کنید

پس از پخت کامل، حرارت را خاموش کنید و اجازه دهید شیر سویا در دمای محیط خنک گردد. در این مرحله از طرز تهیه شیر سویا خوشمزه، می توانید اندکی وانیل، نمک، شکر، یا مقدار کمی دارچین، خرما یا عسل یا از دیگر مواد شیرین کننده طبیعی به شیر سویا بیفزایید تا طعم دار گردد.

در صورت تمایل، برای خرید وانیل، نمک، شکر، دارچین، خرما و عسل می توانید به روش های و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.

مرحله آخر: شیر سویا را در بطری شیشه ای بریزید

پس از طعم دهی و خنک شدن کامل، شیر سویا را در بطری های شیشه ای دربسته بریزید و در یخچال نگه دارید. شیر سویا خانگی و بدون مواد نگهدارنده برای 3 الی 4 روز در یخچال ماندگاری دارد.

توجه داشته باشید، پیش از مصرف، باید بطری شیر را به آرامی تکان دهید؛ زیرا ممکن است بخشی از مواد موجود در شیر سویا به صورت جزئی ته نشین شوند. شما می توانید شیر سویای خوشمزه را به عنوان جایگزین شیر گاو در تهیه انواع نوشیدنی ، قهوه، غلات صبحانه، انواع دسر و غذاهای روزمره به کار برید.

ضمناً شما می توانید از جمله شیر سویا را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های تهیه کنید.

طرز تهیه شیر سویا به روش های دیگر

شیر سویا را به روش های دیگر هم می توانید در خانه درست کنید.

روش تهیه شیر سویا با سویای ماکارونی

برای تهیه شیر سویا با سویای ماکارونی، ابتدا یک لیوان سویای ماکارونی را برای 30 الی 60 دقیقه در آب گرم بخیسانید تا کاملا نرم گردد. سپس، سویای خیس خورده را در سبد بریزید و چند بار با آب سرد بشویید تا بوی زهم آن گرفته گردد؛ برخلاف دانه سویا، سویای ماکارونی هیچ پوستی ندارد؛ بنابراین، مرجله پوست گیری دانه ها حذف می گردد. باقی مراحل را عینا مانند دستور بالا دنبال کنید.

آموزش تهیه شیر سویا برای بدنسازی

روش تهیه شیر سویا برای بدنسازی درست مانند همان چیزی است که در رسپی بالا گفتیم؛ با این تفاوت که پس از پخت کامل شیر سویا و برای افزایش ارزش غذایی و کالری آن، باید 1 قاشق غذاخوری کره بادام زمینی ()، 1 عدد موز، کمی عسل یا خرما و در صورت تمایل، مقداری پودر پروتئین را به شیر سویا اضافه کنید. این ترکیب را در مخلوط کن بریزید و مواد را به خوبی هم بزنید تا یک نوشیدنی مقوی، سرشار از پروتئین و مناسب برای بدنسازی آماده گردد.

روش تهیه شیر سویا برای بچه ها

روش درست کردن شیر سویا برای بچه ها هم در مراحل اولیه عینا مانند دستور بالاست؛ با این تفاوت که پس از پخت کامل و خنک شدن شیر سویا، با افزودن کمی وانیل یا شیرین کننده های طبیعی مانند شیره خرما () یا عسل (برای بچه ها بالای 1 سال) می توانید طعم شیر سویا را برای بچه ها دلپذیرتر کنید.

نکات مهم در طرز تهیه شیر سویای خانگی

  • برای تهیه شیر سویا در منزل، حتما از دانه های تازه، بدون کپک و بدون کرم زدگی یا بوی کهنگی بهره ببرید؛ کیفیت سویا مستقیما روی طعم شیر نهایی اثر دارد.
  • سویا را حداقل 8 الی 12 ساعت در آب سرد بخیسانید. در فصول گرم، بهتر است آن را در یخچال قرار دهید تا دانه ها در اثر گرما تخمیر نشوند یا بو نگیرند.
  • پوست گیری دانه های سویا ضروری نیست؛ با این حال، جدا کردن پوسته نازک دانه ها موجب لطافت بیشتر، کاهش تلخی و بهتر شدن طعم شیر سویا خواهد شد.
  • برای آسیاب کردن دانه های سویا حتما از آب تازه و سرد بهره ببرید تا طعم شیرینی طبیعی سویا بهتر حفظ گردد و طعم خامی کاهش یابد.
  • پختن شیر سویا به مدت 15 الی 20 دقیقه برای از بین بردن آنزیم های زیان آور و رفع کردن طعم خامی دانه های سویا لازم است؛ در این مرحله، حتما شیر سویا را به طور مداوم هم بزنید تا ته نگیرد.
  • در حین جوشیدن، کف شیر سویا را بگیرید و مراقب سر رفتن یا سوختن آن باشید؛ حرارت میانه و هم زدن مداوم کلید موفقیت است.
  • وانیل، نمک یا شیرین کننده ها را بعد از خاموش کردن حرارت و هنگام خنک شدن شیر سویا اضافه کنید تا عطر و طعم آن ها حفظ گردد.
  • شیر را پس از خنک شدن در بطری شیشه ای دربسته بریزید و در یخچال نگهداری کنید. پیش از مصرف، بطری حاوی شیر سویا را تکان دهید و شیر سویا خانگی را بیش از 3 الی 4 روز نگه ندارید.

فوت و فن های خوشمزه شدن شیر سویای خانگی

آیا شیر سویا طعم خامی یا بوی بدی دارد؟

اگر شیر سویا را به درستی نجوشانید، ممکن است طعم خامی یا بوی نامطبوعی داشته باشد. جوشاندن به مدت 15 تا 20 دقیقه و گرفتن کف روی قابلمه، این مشکل را رفع می نماید.

چرا شیر سویا گاهی ته نشین می گردد؟

ته نشین شدن شیر سویا طبیعی است؛ کافی ست پیش از مصرف بطری شیر را خوب تکان دهید.

چگونه باید شیر سویا را شیرین یا طعم دار کنیم؟

بعد از خنک شدن، می توانید از شیرین کننده هایی مانند عسل، شیره خرما، وانیل یا دارچین بهره ببرید.

آیا تفاله سویا (اوکارا) را باید دور بریزیم؟

خیر. تفاله سویا سرشار از فیبر است و می توانید از آن در تهیه کوکو، نان، کیک یا سوپ بهره ببرید.

چرا شیر سویا کف می نماید یا سر می رود؟

به علت وجود پروتئین و نشاسته، در زمان جوشیدن شیر سویا باید آن را به طور مداوم هم بزنید و حرارت را کم کنید تا سر نرود.

شیر سویا را تا چند روز می توانیم نگه داریم؟

شما می توانید شیر سویا را برای 3 الی 4 روز داخل ظرف دربسته در یخچال نگهداری کنید. اگر بوی ترش یا تغییر رنگ داد، دیگر قابل استفاده نیست.

آیا می توانیم شیر سویا را از سویای ماکارونی استخراج کنیم؟

بله. ولی کیفیت، طعم و مقدار پروتئین نهایی این نوع شیر سویا به مراتب پایین تر از دانه کامل خواهد بود.

شیر سویا برای چی خوبه؟

شیر سویا سرشار از پروتئین گیاهی، فاقد لاکتوز و کلسترول است و برای سلامت قلب، عضله سازی، تعادل هورمونی و تقویت استخوان ها مفید است. بعلاوه، شیر سویا گزینه ای عالی برای گیاهخواران و افراد حساس به لاکتوز است.

مضرات شیر سویا چیست؟

مصرف زیاد شیر سویا ممکن است در بعضی افراد باعث اختلالات گوارشی، نفخ یا حساسیت گردد. بعلاوه، به علت وجود فیتواستروژن ها، مصرف بی رویه شیر سویا در بلندمدت می تواند احتمال اختلال در تعادل هورمونی یا عملکرد تیروئید را افزایش دهد. توجه داشته باشید، مصرف شیر سویا برای افرادی که سابقه آلرژی به سویا دارند اصلا توصیه نمی گردد.

طریقه مصرف شیر سویا به چه صورت است؟

شیر سویا را می توانید به تنهایی بنوشید یا به عنوان جایگزین شیر گاو همراه با قهوه، چای، غلات صبحانه یا در تهیه انواع اسموتی، انواع دسر یا در پخت وپز بهره ببرید.

منبع: افق کوروش
انتشار: 18 خرداد 1404 بروزرسانی: 18 خرداد 1404 گردآورنده: gogoryo.ir شناسه مطلب: 2131

به "4 طرز تهیه شیر سویا بدون طعم تلخی با رعایت 18 نکته طلایی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "4 طرز تهیه شیر سویا بدون طعم تلخی با رعایت 18 نکته طلایی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید