فریب مغز به خوردن غذای ناسالم به وسیله چربی و شیرینی
به گزارش مجله سینمایی گوگوریو، تصور ما این است که ضرر غذای شیرین از غذای چرب بیشتر است و شیرینی ها سهم بیشتری در اضافه وزن بدن دارند، درحالی که هردو گروه چربی و شیرینی غیر از آنکه در اضافه وزن و بروز بیماری های مختلف نقش دارند، بدن را به این نوع رژیم عادت می دهند و زمینه ساز بروز اختلالات ذهنی می شوند.
پژوهشگران دانشگاه ییل و موسسه پژوهشی متابولیسم ماکس پلانک آلمان در پژوهشی تازه دریافتند، با خوردن روزانه غذای چرب و شیرین بدن میل بیشتری به مصرف این نوع غذاها پیدا می نماید و ترک این عادت مشکل است.
نیویورک پست با اشاره به این مطالعه که روز چهارشنبه به صورت آنلاین در نشریه متابولیسم سلول (Cell Metabolism) منتشر شد، نوشت: این مطالعه نشان داد که خوردن یک میان وعده سرشار از قند و چربی به صورت روزانه، مدارهای پاداش در مغز انسان را به گونه ای تغییر می دهد که علاقه مندی های پایدار ایجاد می نماید.
پژوهشگران، شرکت نمایندگان در این مطالعه را به دو گروه تقسیم کردند و به آنها گفتند به جز یک مورد استثنا، عادات غذایی معمول خود را ادامه دهند.
آنها به یک گروه دوبار در روز و به مدت هشت هفته ماست چرب و شیرین دادند و گروه دیگر ماست کم چرب و کم شکر دریافت کردند.
در خاتمه هشت هفته به آنها پودینگ هایی با محتوای چربی متفاوت و آب سیب حاوی مقدار متفاوتی قند دادند و گفتند چرب بودن، خامه ای بودن، روغنی بودن، شیرین بودن آنها و همینطور مقدار میل و رغبت شان به خوردن آنها را ارزیابی نمایند.
و دریافتند آنها که به خوردن ماست چرب و شیرین عادت نموده بودند، به مقدار قبل از مطالعه از خوردن گزینه های سالم تر لذت نمی بردند.
سپس با استفاده از ام آرآی فعالیت مغز این شرکت نمایندگان را حین نوشیدن میلک شیک (مخلوطی از شیر با انواع میوه ها، شکلات یا طعم ها) ردیابی کردند که نتیجه آزمایش برای گروه دوستدار چربی و قند بالا افزایش فعالیت مغز را نشان داد ولی در گروه دیگر چنین فعالیتی دیده نشد.
دانا اسمال، نویسنده ارشد این مطالعه و مدیر مرکز پژوهش های رژیم غذایی و فیزیولوژی مدرن دانشکده پزشکی دانشگاه ییل به ان بی سی نیوز گفت: فرض کنید نانوایی تازهی کنار محل کار شما باز شده و شما هر روز صبح جلوی آن می ایستید و یک کلوچه مربایی می خورید. همین کار به تنهایی سیم کشی مدارهای پایه ای آموزشی دوپامین را به گونه ای تغییر می دهد که علاقه مندی های پایدار ایجاد می نماید.
نویسندگان، این یافته ها را به آثار داروهای اعتیادآور تشبیه کردند. به گفته آنها آنگونه که پیشتر تصور می شد صرفا تاثیرات ژنتیک و محیطی نیستند که باعث چاقی می شوند.
اسمال به ان بی سی نیوز گفت این نخستین مطالعه ای است که نشان می دهد حتی تغییرات کوچک در رژیم غذایی انسان مدارهای مغزی را دوباره سیم کشی می نماید و خطر طولانی مدت پرخوری یا اضافه وزن را افزایش می دهد.
هرچند به گفته این پژوهشگران سه تا پنج روز مصرف غذای پرچرب و شیرین بر مسیرهای بین مغز و معده تاثیر نمی گذارد، اما مصرف غذای پرچرب و پرکالری در بازه زمانی بین 10 تا 14 روز بر این مسیر تاثیرگذار است.
خوردن غذاهای ناسالم منجر به افسردگی نیز می گردد. مطالعه ای که به تازگی در نشریه اختلالات عاطفی (Affective Disorders) منتشر شده نشان می دهد، در افرادی که در رژیم غذایی شان مقدار زیادی غذاهای فوق فرآوری شده وجود دارد، مقدار افسردگی به طور چشمگیری بالاتر است.
به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها، بیش از 41 درصد بزرگسالان ایالات متحده آمریکا چاق اند که همین امر خطر ابتلا به بیماری های قلبی و دیابت نوع 2 را افزایش می دهد.
منبع: فوت و فن / independentpersian.com