غافلگیری تکراری ماقبل تاریخی!
به گزارش مجله سینمایی گوگوریو، غافلگیری بعضی مسئولان در برف اخیر گیلان را می توان یک غافلگیری ماقبل تاریخی دانست زیرا در حالی که ماهواره های هواشناسی از یک هفته قبل از بارش یک متری برف در گیلان و مناطق غربی کشور خبر داده بودند...
به گزارش گروه رسانه های خبرنگاران، این غافلگیری ماقبل تاریخی موجب شد، صد ها دستگاه خودروی شخصی و مسافربری در جاده رشت - قزوین زیر بارش برف دفن شوند و شرایط قابل کنترل و قابل پیش بینی به واسطه اهمال در برنامه ریزی و بی تفاوتی محض مسئولان نسبت به اوضاع و احوال مردم به شرایطی بحرانی تبدیل گردد. حالا علاوه بر مردم رشت، مسافرانی که طبق معمول برای گذراندن تعطیلات راهی سواحل شمالی شده بودند هم در راه مانده اند و آب، برق و گاز و اینترنت قطع شده است. بارش برف و بهمن در گیلان تا به امروز هفت کشته برجای گذاشته است. بعدازظهر روزگذشته با عادی تر شدن اوضاع و کاسته شدن از برودت هوا، رؤسای سازمان های برنامه و بودجه و مدیریت بحران به منظور آنالیز شرایط گیلان بعد از بارش برف وارد این استان شدند.
این نخستین باری نیست که مسئولان کشورمان در برابر حوادث قابل پیش بینی غافلگیر می شوند! سیلاب ابتدای سال جاری هم با وجود آنکه از چند روز قبل از سوی سازمان هواشناسی پیش بینی شده بود، مسئولان را غافلگیر کرد؛ این غافلگیری در حادثه سیلاب اخیر در نقاط جنوب و جنوب شرقی کشور دوباره تکرار شد و سیل پیش بینی شده سیستان شرایط این منطقه را اضطراری کرد و ویرانه های متعددی بر جای گذاشت. حالا نوبتی هم که باشد نوبت غافلگیری مسئولان از بارش برف است! برفی که دست کم از حدود یک هفته پیش، پیش بینی شده بود و در کنار هشدار سازمان هواشناسی در رسانه ها، سطح پایین ترین صفحات و کانال های شبکه های اجتماعی هم درباره آن اطلاع رسانی نموده و هشدار داده بودند. با وجود این مسئولان به رسم همیشه آنچنان از بارش برف در گیلان غافلگیر شدند که این غافلگیری شرایط را در این منطقه بحرانی کرد. به گفته سخنگوی سازمان اورژانس 78نفر در پی ریزش بهمن و حوادث ناشی از بارش برف در استان گیلان مصدوم شده اند. در چنین شرایطی آن طور که اهالی محلی به خبرنگار جوان می گویند سازمان های امدادی هم به درستی به وظیفه خود عمل نمی نمایند. یکی از محلی ها می گوید: ماشین برف روب راهداری کنار جاده ایستاده بود و کاری نمی کرد. وقتی اعتراض کردیم که بیا و یاری کن، راننده به ما پاسخ داده که باید از ستاد مدیریت بحران دستور بدهند!
هشدار هواشناسی
اداره کل هواشناسی استان گیلان در اطلاعیه ای که روز شنبه صادر کرد، از ورود سامانه سرد و بارشی از روز یک شنبه و بارش شدید برف به اندازه 20 تا 80 سانتی متر طی روز های دوشنبه و سه شنبه در استان گیلان اطلاع داد و از ستاد مدیریت بحران خواست تا تمهیدات لازم برای مقابله با هرگونه بحران احتمالی اتخاذ و پیش بینی کند. بر همین اساس گویا جلسه ستاد مدیریت بحران استان هم تشکیل شد، اما خروجی آماده باش و جلسه اضطراری برگزار شده، انسداد راه ها و قطعی آب و برق بیش از 220 هزار مشترک شهری و روستایی و فوت هفت نفر است که با بارش برف یک متری از قبل پیش بینی شده اتفاق افتاده است.
همه این حوادث بیانگر ناتوانی سازمان های درگیر همچون سازمان هواشناسی، نیروی انتظامی و سازمان های خدماتی و امدادی است. این واقعیت وقتی بیشتر خودنمایی می نماید که حوادث سال های قبل را مرور کنیم و بدانیم مشابه همین اتفاق در سال های 83، 92 و حتی 96 هم اتفاق افتاده است، اما تکرار این حوادث موجب نشده تا زیرساخت های منطقه متناسب با شرایط اقلیمی آن فراهم گردد. انگار دستگاه های مسئول در حوزه مدیریت بحران نه بلند هستند از بحران پیشگیری نمایند و نه با وجود تکرار تجربه های مشابه مدیریت بحران را می آموزند.
اوضاع بحرانی در گیلان
برفی که از غروب روز یک شنبه از مناطق غربی استان گیلان آغاز و در روز دوشنبه و سه شنبه به مناطق مرکزی و شرقی استان رسید، بیش از 50 شهر و بسیاری از روستا های گیلان را درگیر کرد و براساس گزارش هواشناسی گیلان ارتفاع برف در مناطق جلگه بین 40 تا یک متر و در مناطق کوهستانی و دامنه ها حتی به دو متر نیز رسید. در این میان انسداد محور های امامزاده هاشم به رشت، سراوان به فومن و گیر افتادن صد ها نفر طی 24ساعت در این مناطق و همچنین بسته شدن محور های اسالم به خلخال، آستارا به اردبیل، دیلمان به علت بارش شدید برف و کولاک تنها بخشی از مسائل بارش برف در گیلان بود.
سرهنگ شرافتی، جانشین پلیس راه راهور ناجا اوضاع جاده های گیلان را این گونه توصیف می نماید: اوضاع جاده های گیلان به خصوص از امامزاده هاشم تا شهر رشت بحرانی است، به طوری که این جاده به دپویی از خودرو ها در میان برف تبدیل شده است و افراد زیادی در این جاده گرفتار شده اند. وی در پاسخ به چرایی مسدود نشدن جاده ها با وجود پیش بینی هوا می گوید: شرایط تا ساعت 4 بامداد عادی بود، اما ناگهان در یک بازه زمانی بین یک و دو ساعت برف شدیدی در این محور آغاز به باریدن کرد، به طوری که در راستا های قزوین به رشت در جاده قدیم و بزرگراه برای مسافران و رانندگان مسائلی را ایجاد کرد و باعث شد رانندگان در جاده گرفتار شوند.
به گفته وی، گزارش های مأموران پلیس در مبدأ مسدود شدن جاده حکایت از این دارد که مسافران و شهروندان با توجه به مسدودی جاده اصرار زیادی دارند، وارد جاده و بزرگراه شوند و گاهی هم دیده می گردد که به دستورات مأموران توجهی ندارند! این اظهارات در حالی است که پلیس همیشه ساز و کار ها و ابزاری برای واداشتن مردم به تمکین از توصیه هایش دارد و اگر نتواند در حوزه برقراری نظم و امنیت نقش آفرینی داشته باشد، تفاوت نیرو های پلیس با سایر مردم در چیست؟!
تبدیل شرایط بسیار قابل کنترل به بحران!
برق 250 هزار مشترک برق در پی این بارش ها قطع و آب 12 هزار مشترک که بیشتر روستایی بودند نیز قطع شده بود. حالا آنطور که ارسلان زارع، استاندار گیلان خبر می دهد برق 140 هزار مشترک و آب 7 هزار مشترک وصل شده است. به گفته وی، اینترنت و تلفن 50 درصد مشترکان گیلان در شهر ها و روستا به دلیل قطعی برق قطع است که وزیر ارتباطات دستورات لازم برای برطرف این مشکل در اسرع زمان را داده و راه ها هم در حال بازگشایی است.
باقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه وبودجه کشور برای برطرف مسائل گیلان دستور تخصیص 30 میلیارد تومان در قالب تنخواه گردان به سازمان مدیریت و برنامه ریزی گیلان را صادر نموده که این مبلغ برای تأمین هزینه های ضروری اولیه و بازسازی زیربنا ها و تأسیسات عمومی آسیب دیده ناشی از برف استان گیلان، اختصاص داده شده است.
همچنین با توجه به آسیب قطعی برق گسترده در استان گیلان، معاون رئیس جمهور به درخواست اردکانیان و به منظور سرعت بخشیدن در برطرف مشکل قطع برق، صبح امروز مبلغ 20 میلیارد تومان از سوی سازمان برنامه وبودجه به شرکت توانیر پرداخت کرد. این 50 میلیارد تومان در حالی برای بازسازی ویرانی های ناشی از بارش برف اختصاص یافته که با عنایت به پیش بینی های اجرا شده شرایط بسیار قابل کنترل به دلیل بی تفاوتی مسئولان امر به یک بحران تبدیل شد؛ مهم ترین سؤالی که در برابر این ماجرا شکل می گیرد، آن است که آیا این بی تدبیری ها تعمدی نیست؟
منبع: روزنامه جوان
منبع: خبرگزاری تسنیم