مصرف 10 واحد سبزیجات و میوه در روز برای بیماران کرونایی ، 10 لیوان آب هم بنوشید
به گزارش مجله سینمایی گوگوریو، یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی در گفت و گو با خبرنگاران نکات مهمی را برای نوع تغذیه یک بیمار کرونایی بیان می نماید.
به گزارش خبرنگاران ، خدیجه رحمانی متخصص تغذیه و استاد دانشگاه در گفت و گو با خبرنگاران عنوان نمود: بیماری کرونا یک بیماری عفونی است و در این بیماری یک سیکل معیوب تغذیه در نتیجه عفونت موجود در بدن به وجود می آید. سوءتغذیه خود می تواند باعث بروز عفونت گردد و نکته دوم این است وقتی عفونتی در بدن به وجود می آید عوارض متعددی را به وجود می آورد که یکی از آنها بی اشتهایی است.
رحمانی گفت: عفونت موجود در بدن مشکل دریافت غذا را رقم می زند و در نتیجه یک سیکل معیوب به وجود می آید. ادامه این فرایند حتی اوضاع را بدتر هم می نماید این در حالی است که تغذیه نقش کلیدی را بهبودی ایفا می نماید.
این متخصص تغذیه اضافه نمود: فردی که دچار عفونت کرونایی می گردد باید تغذیه سالم داشته باشد تا دچار سوءتغذیه نگردد. تحقیقات نشان داده است که سوءتغذیه بیشتر از سیگار کشیدن و فشار خون باعث تشدید بیماری و مرگ و میر ناشی از کرونا خواهد شد و به همین دلیل تغذیه مناسب اهمیت زیادی دارد.
استاد دانشگاه شهیدبهشتی در ادامه گفت: جهت در نظر دریافت تغذیه سالم برای یک بیمار کرونایی باید از الگوی غذایی سالم و متعادلی استفاده گردد. یک تغذیه سالم باید حاوی تمام گروه های اصلی غذا باشد و احتیاجهای فرد را فراهم کند.
وی اذعان داشت: اصلی ترین گروه غذایی برای بیماران کرونایی گروه مربوط به سبزی ها و میوه ها هستند. این گروه از غذاها نقش اصلی و مهمی در بدن فرد ایفا می نمایند چرا که بیشتر ریزمغذی ها یعنی ویتامین ها و مواد معدنی در این گروه وجود دارند.
رحمانی با تاکید براینکه گروه سبزی ها و میوه ها منبع مهمی از ویتامین به شمار می فرایند، اضافه نمود: این گروه مهم ترین منبع آنتی اکسیدان ها نیز به شمار می فرایند. تمام رنگدانه هایی که در سبزی ها و گیاه ها هستند خاصیت ضدالتهابی قوی دارند و در بهبود بیماری موثر عمل می نمایند.
این متخصص تغذیه با تاکید بر اینکه آنتی اکسیدان ها از عوامل تاثیرگذار در بهبود بیماری کووید هستند اضافه نمود: آنتی اکسیدها به عنوان عوامل ضدالتهابی عمل می نمایند و در تغذیه نیز عامل موثری به شمار می فرایند. گروه فیبر هم مهم است. فیبر موجود در تنظیم فلور باکتریایی روده تاثیرگذار است که این تنظیم فلور در هضم و جذب مواد موثر است. ارتباط مستقیمی بین فلور باکتریایی و شرایط سیس ایمنی وجود دارد؛ بدان معنا که تنظیم فلور منجر به بهبود عملکرد سیستم ایمنی می گردد. در این میان پروبیوتیک ها اهمیت زیادی دارند.
وی تاکید نمود: آبی که در سبزی و میوه وجود دارد به حفظ هیدراسیون بدن یاری می نماید و نکته کلیدی در بهبود حال بیماران کرونایی است.
رحمانی گفت: گروه مهم در غذاها سبزی و میوه است. به بیماران کرونایی توصیه می کنم روزانه 10 واحد میوه و سبزیجات مصرف نمایند که از این مقدار شش واحد اختصاص به سبزی ها داشته باشد. چهار واحد نیز از گروه میوه ها باشد.
این متخصص تغذیه بیان داشت: نیمی از حجم سبزی مصرفی به صورت بخارپز ،نه به صورت حرارت زیاد، باشد. جذب آنتی اکسیدهای موجود در سبزی بخارپز بیشتر از مقدار موجود در نوع خام آن است. نیمی دیگر از حجم مربوط به شش واحد سبزی نیز به صورت خام مصرف گردد تا ویتامین های آ و سی به بدن برسد. مصرف سبزی برای یک بیمار کرونایی می تواند مخلوط با پلو هم باشد. به هر حال این گروه نقش عمده ای در فرآیند بهبود حال یک بیمار کرونایی ایفا می نماید.
رحمانی یادآور شد: گروه دیگری از غذاها باید انرژی کافی را بدن فراهم کند چرا که یکی از اثرات کووید این است که اشتها را کم می نماید بنابراین احتیاج به انرژی وجود دارد. مهم ترین منبع برای تامین انرژی برای بدن نان و غلات آن هم به صورت سبوس دار است. از مصرف آرد سفید و فرآورده های ارزان خودداری کنید چرا که این موارد التهاب آور هستند.
این متخصص تغذیه اعلام کرد: برای اینکه بتوانیم با بیماری کرونا مبارزه کنیم بهتر است از نان و غلات سبوس دار استفاده کنیم به خصوص غذاهای جودار. سوپ جو و آش جو نیز خیلی یاری نماینده است.
وی شرح داد: اساس ترکیبات سیستم ایمنی بدن پروتئین ها هستند بنابراین مصرف گوشت و حبوبات برای یک بیمار کرونایی ضروری و واجب به نظر می رسد. البته مصرف گوشت قرمز باید محدود باشد و در هفته یک الی دو بار مصرف گردد. گوشت سفید نیز توصیه می گردد دو تا سه بار در هفته در برنامه غذایی فرد گنجانده گردد.
رحمانی عنوان نمود: حبوبات نیز باید به مقدار کافی مصرف گردد و منبع ویتامین B12 نیز در منابع حیوانی است و از این منابع باید به صورت روزانه استفاده کرد. گوشت قرمز، گوشت سفید و تخم مرغ بسیار مهم هستند ؛ به خصوص تخم مرغ که زودهضم است و حتی ارزش بیولوژیکی بیشتری از گوشت ها دارند.
این متخصص تغذیه گفت: کسانی که مشکل کلسترول دارند زرده تخم مرغ را محدود نمایند اما سفیده اشکالی ندارد. حتما در برنامه روزانه غذایی یک فرد کرونایی این مورد وجود داشته باشد.
استاد دانشگاه بهشتی اضافه نمود: گروه لبنیات فراهم نماینده بسیاری از ویتامین ها و مینرال ها هستند و همچنین ویتامین B2 و A را نیز فراهم می نمایند. این موارد روی سیستم ایمنی افراد تاثیر مثبت می گذارند و در بهبود حس بویایی و چشایی افراد تاثیرگذار هستند. روی هم بسیار تاثیرگذار به شمار می رود.
وی در ادامه گفت: مکمل های غذایی بر روی فرایند بهبود تاثیرگذار نیستند و به جای آن باید از همان منابع غذایی متنوع استفاده کرد که بسیار یاری نماینده هستند. ضمن اینکه شیر و لبنیات هم باید حتما مصرف گردد البته از نوع کم چرب آن. افرادی که مشکل عدم هضم لاکتوز را دارند باید از شیر بدون لاکتوز و یا فرآورده های آن مانند دوغ و ماست استفاده نمایند چون حاوی لاکتوز کمتری هستند.
رحمانی اذعان داشت: چربی و روغن های سالم مانند امگا سه هم در بهبود و تسریع فرایند درمان نقش دارند. امگا سه از ماهی تامین می گردد و در گوشت سفید موجود است. بهتر است فرد هفته ای دو بار ماهی بخورد و اگر مصرف ماهی امکان پذیر نبود قرص امگا سه نیز موجود است. روغن زیتون نیز گزینه بسیار خوبی به شمار می رود.
این متخصص تغذیه تاکید نمود: در کنار همه اینها بحث دریافت آب و مایعات بسیار مهم است است چرا که آب کافی برای تنظیم دمای بدن خوب عمل می نماید. عفونت ناشی از کرونا دمای بدن را بالا می برد. افراد مبتلا به کرونا روزانه هشت تا 10 لیوان آب بنوشند. البته مصرف مایعات می تواند به صورت شیر و یا آبمیوه های طبیعی هم باشد.
وی توضیح داد: چای نیز نوشیدنی مفیدی است به شرط آنکه پررنگ نباشد. ترکیبات کافئین دار موجود در چای پررنگ و قهوه التهاب زا است و موجب مشکل می گردد.
وی یادآور شد: مصرف مغزهای سالم مثل پسته، بادام، گردو و انواع تخمه ها بسیار مفید است و یک فرد کرونایی روزانه در حدود 30 یا 40 گرم از این دسته غذاها مصرف نمایند. البته نوع اکسید نشده آن مصرف گردد و قطعا هم نمک دار نباشند.
رحمانی در خاتمه گفت: به بحث محدودیت مصرف نمک برای یک فرد کرونایی نیز بسیار باید دقت کرد و کمتر از پنج گرم در طول یک روز باشد. حتی مصرف خشکباری مانند خرما و کشمش هم باید محدود گردد چرا که شیرین هستند.
منبع: جام جم آنلاین