اگر آمریکا قصد بازگشت به برجام را دارد، باید همه تحریم ها را بصورت عملی لغو کند
به گزارش مجله سینمایی گوگوریو، تهران (پانا) - نماینده دائم ایران در آژانس که در مذاکرات کمیسیون مشترک برجام در وین حضور دارد، تاکید نمود اگر آمریکا قصد بازگشت به برجام را دارد، باید همه تحریم ها را بصورت عملی لغو کند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی KHAMENEI.IR، نشست کمیسیون مشترک برجام با حضور هیئت دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران و کشورهای 1+4 -شامل روسیه، چین، فرانسه، انگلیس و آلمان و با حضور معاون دبیرکل سرویس اقدامات خارجی اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ نماینده این نشست- از روز سه شنبه هفته جاری در وین شروع شده است. در گفت وگوهای این نشست، شروط ایران برای بازگشت طرفین به تعهدات خود در برجام پس از لغو عملی همه تحریم ها از سوی آمریکا و راستی آزمایی طرف ایرانی، آنالیز می گردد. جمهوری اسلامی ایران که پس از نقض تعهدات برجامی از سوی سه کشور اروپایی و خروج آمریکا از برجام، مطابق بندهای 26 و 36 برجام اقدام به کاهش تعهدات خود نموده بود، در این گفت وگوها تأکید دارد تا لغو عملی همه تحریم ها و انجام راستی آزمایی، به تعهدات سابق بازنخواهد گشت. پایگاه اطلاع رسانی KHAMENEI.IR در گفت وگو با کاظم غریب آبادی، سفیر و نماینده جمهوری اسلامی ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی و از اعضای هیئت مذاکره نماینده جمهوری اسلامی -که در مذاکرات وین حضور دارد- آخرین مواضع و مذاکرات جمهوری اسلامی ایران را آنالیز می نماید.
خلاصه حرف و موضع جمهوری اسلامی در قبال بازگشت آمریکا به برجام چیست؟
خلاصه حرف و موضع جمهوری اسلامی ایران در قبال بازگشت آمریکا به برجام این است که این جمهوری اسلامی ایران نبود که تعهداتش تحت برجام را نقض نموده باشد؛ ایران نه تنها به تمامی تعهداتش تحت برجام پایبند بود، بلکه این آمریکا بود که تعهداتش را نقض کرد و سیاست خصمانه ای را علیه ملت ایران در پیش گرفت؛ چنانچه آمریکایی ها قصد بازگشت به برجام را دارند، باید تمامی تحریم ها را به صورت عملی لغو نمایند به گونه ای که جمهوری اسلامی ایران بتواند آن ها را راستی آزمایی کند. درواقع برطرف تحریم روی کاغذ آن هم به صورت صوری برای ما مطرح نیست، بلکه مشاهده اثرات عملی برطرف تحریم ها، بسیار اساسی و کلیدی است. تنها در این صورت است که جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد به تعهدات خودش تحت برجام بازگردد.
دقیقاً در چه صورتی به تعهدات برجامی بازمی گردیم؟
جمهوری اسلامی ایران تنها در صورتی آمادگی دارد که به تعهدات برجامی اش بازگردد که اولاً، آمریکا تمامی تحریم ها را به صورت عملی، نه از روی کاغذ بردارد، ثانیاً، جمهوری اسلامی ایران لغو تحریم ها و آثار لغو تحریم ها را راستی آزمایی کند.
منظورمان از برطرف تحریم، کدام تحریم هاست؟ تحریم هایی که ترامپ وضع کرد یا تحریم هایی که در برجام بود؟
تحریم هایی که باید برداشته گردد، کاملاً معین است. اولاً، تمامی تحریم هایی که برابر برجام لغو شد، ولی دولت آمریکا مجدداً آن ها را اعمال کرد، باید لغو گردد. ثانیاً، دولت ترامپ بعضی تحریم های جدیدی را علاوه بر تحریم هایی که تحت برجام لغو شده بود، وضع کرد. این تحریم ها هم باید لغو گردد. ثالثاً، تحریم هایی هست که به بهانه های غیرهسته ای وضع شد. این تحریم ها هم باید به صورت کامل برطرف گردد.
این موضوع به صورت شفاف در گفت وگوها از جمله در کمیسیون مشترک برجام از سوی جمهوری اسلامی ایران اعلام شده که باید تمامی این تحریم ها لغو گردد.
اگر رئیس جمهور آمریکا فرمان لغو تحریم ها را امضاء کند، آیا ممکن است در عمل هم لغو گردد؟ در چه صورتی می توان از لغوشدن تحریم های نفتی و بانکی مطمئن شد؟
برای ما هم این گونه نیست که مثلاً رئیس جمهور آمریکا بعضی فرمان های اجرایی را برای لغو تحریم ها امضاء کند تا این اطمینان برای ما حاصل گردد که تحریم ها واقعاً برطرف شده اند. تحریم ها نه روی کاغذ، بلکه باید به صورت عملی لغو گردد. به همین دلیل است که رهبر انقلاب نیز بحث راستی آزمایی لغو تحریم ها را مطرح کردند و تبدیل به سیاست جمهوری اسلامی ایران شد و در گفت وگوهای مختلف هم منعکس شده و مورد تأکید قرارگرفته و پیگیری می گردد.
امّا مفهوم راستی آزمایی این است که مثلاً جمهوری اسلامی باید در حوزه فروش نفت بتواند قراردادهای نفتی اش را منعقد و نفتش را صادر کند و منابع مالی درآمدش را به وسیله کانال های بانکی به داخل منتقل کند و یا مصارف دیگری را برای آن در نظر بگیرد. یا در حوزه بانکی بتواند تراکنش های مالی اش را از کانال های مالی مختلف انجام بدهد. تنها در این صورت است که می توان اطمینان حاصل کرد که لغو تحریم ها دارای اثرات عملی است.
با توجه به اینکه برطرف عملی تحریم ها زمان بر خواهد بود، ولی بازگشت به تعهدات برجامی در کوتاه مدت اتفاق می افتد. پس، هم زمانی اقدام ایران و آمریکا به معنی پیش دستی ماست، ولی ممکن است آمریکا دوباره خلف وعده کند. با توجه به این مسئله چه تدبیری باید در نظر گرفت که اجازه خلف وعده دوباره به آمریکا ندهیم؟
در خصوص اتخاذ بعضی تدابیر برای جلوگیری از احتمال خلف وعده آمریکا هم همان گونه که سیاست جمهوری اسلامی ایران است، اولاً، باید آمریکا تمامی تحریم ها را لغو کند و بعد از راستی آزمایی، جمهوری اسلامی ایران به تعهدات برجامی خودش بازخواهد گشت. ثانیاً، اگر آمریکا بخواهد مدتی بعد از بازگشت به برجام خلف وعده ای هم داشته باشد، این موضوعی است که الآن در گفت وگوها طرح شده و در حال آنالیز است که باید چه اقداماتی در حوزه تعهدات فنی ایران انجام گردد و چگونه این تعهدات انجام گردد که اگر احتمالاً یکی از طرف ها خلف وعده ای داشت و یا متعاقباً و بعداً به تعهداتش عمل نکرد، این گونه نباشد که فقط جمهوری اسلامی ایران از قبل به تعهداتش عمل نموده باشد. این موضوعی است که کاملاً تحت آنالیز های فنی است و گزینه های مختلفی هم مطرح شده است.
عده ای موضوع اقدام گام به گام را مطرح نموده اند. آیا در خصوص این راهکار هم بحثی شده است؟
موضوع گام به گام به هیچ وجه در گفت وگوها و مذاکرات مدنظر نیست و مطرح هم نشده است. آنچه که از سوی جمهوری اسلامی ایران برای دستورکار گفت وگوها مطرح شده و از سوی کمیسیون مشترک برجام در حال پیگیری است، بازگشت تمامی طرف ها همچنین آمریکا به صورت کامل و مؤثر به تعهدات برجامی خودشان است؛ یعنی همان هدف نهایی که در توافق هسته ای درج شده مدنظر است، نه اینکه اقدامات گام به گام مورد بحث، آنالیز و تفاهم قرار بگیرد.
می دانیم که دشمنی آمریکا با ما خیلی گسترده تر از مسئله هسته ای است. همچنین تنها سلاح آمریکا علیه ما هم تحریم است. به نظر شما آمریکا این سلاح را زمین خواهد گذاشت؟
ما هیچ اعتمادی به آمریکا نداریم و هرگونه ترتیباتی با درنظرداشتن این اصل صورت می گیرد. اوّلاً، آمریکا همیشه از ابزار تحریم برای حصول و اهداف سیاست خارجی خود نه تنها علیه جمهوری اسلامی ایران، بلکه علیه طیف وسیعی از کشورها -بیش از 35 کشور- استفاده نموده و می نماید. طبیعتاً، این سیاست کاملاً مغایر با حقوق بین الملل و منشور ملل متحد است.
ثانیاً، سیاست فشار حداکثری که در اثر اعمال تحریم ها از سوی آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران در پیش گرفته شد، سیاستی کاملاً شکست خورده است. خود آمریکایی ها هم به صراحت اذعان کردند که این سیاست پیروز نبوده است؛ حتی در سطح وسیع تر هم کارشناسان برجسته بین المللی عمدتاً اذعان نموده اند که تحریم ها نه تنها علیه ایران، بلکه به صورت کلی تحریم های یک جانبه آمریکا علیه بسیاری از کشورها قرین با پیروزیت نبوده و آمریکا ضرورتاً به اهدافش دست پیدا ننموده است.
ثالثاً، ما هم باید کوشش های وافری را انجام بدهیم تا بتوانیم این ابزار را از دست آمریکا بگیریم. یک راه مهم آن همان فرمایش رهبر انقلاب مبنی بر خنثی سازی تحریم ها، تقویت ظرفیت های مالی و اتکای به ظرفیت های داخلی است. البته، در حوزه برطرف تحریم کوشش های دیپلماتیک صورت خواهد گرفت، ولی در حوزه خنثی سازی تحریم هم باید سرمایه گذاری بسیار عظیمی انجام گردد؛ در این صورت آمریکا دیگر نمی تواند به تحریم ها به عنوان ابزار فشار علیه ایران امیدی داشته باشد.
منبع: خبرگزاری پانا