استخراج DNA از اسکلت های 2هزارساله لیارسنگ بن در املش
به گزارش مجله سینمایی گوگوریو، معاون میراث فرهنگی گیلان گفت: پژوهش های اجرا شده بر روی اسکلت های کشف شده در لیارسنگ بن نشان می دهد که قدمت این گورهای باستانی مربوط به دوره های اشکانیان و ساسانیان است.
میراث آریا: روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان، ولی جهانی روز 8 بهمن ماه با اعلام این خبر، بیان کرد: محوطه باستانی لیارسنگ بن یکی از گورستان های ارزشمند گیلان به شمار می رود که در یک برنامه شناسایی به سرپرستی اینجانب در سال 1391و یک برنامه کاوشی پنج ساله مورد بررسی و کاوش های دقیق باستان شناسی قرار گرفت که حاصل آن کشف حدود 100 گور باستانی، تعداد قابل ملاحظه ای اشیای تاریخی و اطلاعات بسیار مهمی از نوع و شیوه تدفین مردمان آن دوره بوده است.
او افزود: بیش از 90 درصد اسکلت های انسانی به دست آمده از این پژوهش ها سالم بوده که کیفیت این استخوان ها مورد توجه مراکز علمی خصوصا دانشگاه استان واقع شد، این امر نهایتا منجر به افتتاح و راه اندازی بخش آزمایشگاه انسان شناسی در پژوهشکده گیلان شناسی این دانشگاه برای نخستین بار شده است.
معاون میراث فرهنگی گیلان اظهار داشت: برگزاری نمایشگاه اشیای لیارسنگ بن املش در موزه ایران باستان تهران، چاپ و انتشار بیش از ده ها مقاله در مجلات داخلی و خارجی، تدوین هفت جلد گزارش پژوهشی باستان شناسی، سامان دهی تمامی اشیای مکشوفه در سامانه جام، بازسازی بسیاری از اشیای کشف شده، انجام مطالعات انسان شناسی با همکاری پژوهشگران ایرانی و خارجی بخشی از اقدامات اجرا شده برای معرفی این سایت ارزشمند باستانی است که با تلاش کاوشگران این اداره کل تا به امروز به انتها رسیده است.
او افزود: جدیدترین مطالعات و آزمایش های اجرا شده بر روی اسکلت های مکشوفه که توسط مرکز مطالعات دانشگاه کالیفرنیا و همچنین دانشگاه کپنهاگ دانمارک به انجام رسیده است، نشان می دهد که تمامی اسکلت های کشف شده در این سایت باستانی دارای DNA املش است و با انجام آزمایش های سال یابی و همچنین شیوه مقایسه ای مشخص شد که قدمت محوطه باستانی لیارسنگ بن به دوره های اشکانیان و ساسانیان می رسد.
جهانی با اشاره به اهمیت این یافته های علمی، گفت: این یافته ها به این دلیل از اهمیت بالایی برخوردار است که برای نخستین بار آزمایشات DNA بر روی انسان هایی که در بازه زمانی 1800 تا 2300 سال پیش در شمال کشور می زیسته اند، اجرا شده است که نتایج آن می تواند در مطالعات پژوهشی و دانشگاهی مورد استفاده استادان و دانشجویان قرار گیرد.
او یادآور شد: متأسفانه کاوش های این محوطه باستانی در سال جاری به دلیل عدم تخصیص اعتبار لازم از سوی کمیته برنامه ریزی شهرستان املش متوقف شده که امید است در سال آینده و با رفع موانع مالی موجود، مجددا کاوش های باستان شناسی بر روی این سایت از سر گرفته شود.
منبع: توریسم آنلاین