آمادگی ایران برای فروش سریع نفت
به گزارش مجله سینمایی گوگوریو، با توجه به استقرار این نفتکش ها در نزدیکی سواحل ایران و همچنین سواحل کشور هایی مانند مالزی و اندونزی، به نظر می رسد که این تانکر ها در فرایند دور زدن تحریم نیز مشارکت می نمایند و در این نقاط با انجام روش انتقال نفت کشتی به کشتی، به عرضه نفت ایران یاری می نمایند.
به گزارش دنیای اقتصاد؛ از سوی دیگر بازار با تعدیل انتظارات درباره بازگشت زودهنگام جریان نفت ایران روبه رو شده است که بدبینی ها در این باره منجر به افزایش قیمت نفت خام در روز های آدینه و دوشنبه شد. همچنین کامرز بانک آلمان و بانک های وال استریتی گلدمن ساکس و سیتی گروپ طی چند روز اخیر در گزارش ها و یادداشت های خود تردید هایی را درباره بازگشت سریع و کامل نفت ایران به بازار رسمی مطرح نموده اند. فرایند بازار در روز های اخیر به طور کل نشان داده است که بازار نفت به دقت جریان مذاکرات وین را در نظر دارد و تاثیر زیادی از آن می پذیرد.
ایران ذخیره سازی شناور خود را افزایش داده است
اس اند پی گلوبال پلتس (S&P Global Platts) به نقل از منابع بازرگانی و حمل و نقل می گوید که ایران آغاز به ذخیره سازی نفت خام خود بر روی آب نموده است. این منابع روز 24 ماه مه به پلتس گفتند احتمال دستیابی به توافق هسته ای وجود دارد و این کار به ایران امکان می دهد تا هر چه سریع تر سهم بازار نفت از دست رفته خود را باز پس بگیرد. به نظر می رسد در حالی که تیم مذاکره کننده ایران این هفته در پنجمین دور مذاکرات ایران به صورت مستقیم با قدرت های بین المللی و به صورت غیرمستقیم با ایالات متحده به مذاکرات خود ادامه می دهد، در صنعت نفت ایران افزایش فراوری و صادرات کلید خورده است.
بر اساس گزارش های منتشر شده به نظر می رسد میزان نفتی که به صورت شناور انبار شده، از اواسط ژانویه و با روی کار آمدن جو بایدن تا به امروز بیش از دو برابر شده است. بر اساس برآورد های شرکت اطلاعات بازار کپلر (Kpler)، نفتکش های ایرانی در روز 24 ماه مه حدود 32 میلیون بشکه نفت خام و میعانات گازی را در سطح دریا نگهداری می کردند.
کپلر می گوید که ایران در روز 3 ماه مه 34 میلیون بشکه نفت خام روی آب انبار نموده بوده که بالاترین میزان آن در 13 ماه اخیر بوده است. طبق برآورد مستقل اس اند پی گلوبال پلتس، در اواسط سال 2019 به علت بازگشت تحریم های ایالات متحده وکمبود خریدار، ایران با 60 میلیون بشکه ذخیره سازی نموده روی آب بالاترین رقم خود در این زمینه را ثبت نموده است.
گزارش جدید کپلر در حالی منتشر می گردد که صادرات ایران در ماه های اخیر دوباره افزایش یافته و به گفته منابع بازار، چین به عنوان خریدار ویژه نفت ایران اشتیاق زیادی به نفت پرتخفیف ایران نشان داده است.
ذخایر تانکر های ایران روی آب شامل نفت خام و میعانات گازی است و گرید های صادراتی اصلی ایران مانند نفت سبک و سنگین ایران، گرید مخلوط فروزان، سروش و میعانات گازی پارس جنوبی بخش عمده این ذخایر را تشکیل داده اند. پلتس مدعی شده است که این نفتکش ها در خاورمیانه و آسیا پراکنده اند و بیشتر آن ها در سواحل ایران، مالزی، چین، اندونزی و امارات شناور هستند. همچنین این گزارش عنوان می نماید که ایران برای فروش نفت خود در بنادر خلیج فارس و مناطقی از جنوب شرق آسیا و در اطراف اندونزی و مالزی از روش انتقال کشتی به کشتی برای فروش نفت خود استفاده می نماید.
در طی این فرایند ایران با استفاده از کشتی های سوخت رسان، نفت خود را به این مناطق حمل نموده و سپس آن را به کشتی های کوچک تری منتقل می نماید که در آن ها از ایران به عنوان مبدأ نام برده نشده است. ایران تحت تحریم های قبلی غرب در سال های 2011 تا 2016 و تحریم های کنونی که از 2018 علیه صنعت نفتش پا گرفتند، همیشه برای ذخیره سازی به روش ذخیره سازی شناور تکیه نموده است.
بازار جهانی طلای سیاه منتظر نتیجه مذاکرات هسته ای
با وجود امیدواری های فراوانی که برای لغو تحریم ها و بازگشت جریان نفت ایران به بازار های رسمی وجود دارد، بازار نفت طی جلسات اخیر معاملاتی خود تغییر جهت داده و به نظر می رسد معامله گران و دیگر بازیگران بازار، چندان به بازگشت سریع نفت ایران خوش بین نیستند. در واقع قیمت شاخص های بین المللی نفت خام در روز سه شنبه با اندکی عقب نشینی قیمتی روبرو شد، اما کماکان در نزدیکی اوج هفتگی خود
واقع شده است. طی دو جلسه پیشین معاملاتی یعنی در روز های دوشنبه و آدینه مجموعا بهای شاخص نفتی وست تگزاس اینترمدییت بیش از 6 درصد افزایش یافت و به بالای 66 دلار در هر بشکه رسید. دلیل این افزایش قیمت که شامل شاخص نفتی برنت هم شد، تعدیل انتظارات سرمایه گذاران درباره بازگشت زودهنگام طلای سیاه ایران به بازار های بین المللی بود.
طی روز های اخیر بازار نفت همیشه تحت تاثیر احتمال بازگشت عرضه ایران نوسان قیمتی داشته که در ابتدا فرایندی کاهشی داشت و در دو جلسه گذشته معاملات بازار نفت تغییر فاز داد و با تعدیل انتظارات فرایندی افزایشی در پیش گرفت. به هر روی مذاکرات ایران با قدرت های بین المللی کماکان ادامه دارد و خوش بینی هایی نیز کماکان به چشم می آید، اما اظهارات اخیر مقامات ارشد ایران از یک سو و آنتونی بلینکن وزیر خارجه ایالات متحده از سوی دیگر به تردید ها دامن زدند. به نظر می رسد کماکان اختلافات میان طرفین پابرجاست و شاید فرایند مذاکرات طولانی تر از آنچه تصور می شد، به پیش رود.
بدبینی بانک های عظیم به بازگشت زودهنگام عرضه ایران
کامرز بانک آلمان (Commerzbank) در یادداشت اخیر خود عنوان نموده است: به نظر می رسد که بازار دیگر انتظار ندارد که توافق هسته ای میان ایران و ایالات متحده در آینده ای نزدیک به دست بیاید یا صادرات نفت ایران به سرعت به بازار برگردد. پیش تر بانک های گلدمن ساکس و سیتی گروپ نیز نسبت به بازگشت زود هنگام جریان نفت ایران ابراز تردید نموده بودند. بلومبرگ نیز گزارش نموده است که با احتمال عرضه بیشتر نفت خام از سوی ایران تخفیف شاخص نفتی WTI آمریکا نسبت به شاخص برنت شدیدا کاهش یافته و فاصله قیمتی این دو شاخص به کمترین میزان خود از ماه نوامبر تا به امروز رسیده است.
با این حال پدیده وارونگی نیز در همین شرایط خود را نشان داده و بهای قرارداد های نزدیک شاخص نفتی وست تگزاس در قرارداد های نزدیک تر، از بهای قرارداد های دورتر پیشی گرفته است که سیگنالی از احتمال افزایش عرضه نفت در ماه های دورتر در بازار نفت خام است.
قیمت شاخص نفتی وست تگزاس اینترمدییت تا لحظه تنظیم این گزارش در ساعت 16 روز سه شنبه به وقت تهران، با اندکی کاهش نسبت به روز پیش به 60/ 65 دلار رسیده است که نمایانگر عقب نشینی 45 سنتی این شاخص نسبت به روز پیشین خود است. همچنین هر بشکه نفت خام برنت نیز تنها با 18 سنت کاهش نسبت به روز قبل به قیمت 28/ 68 دلار معامله شد که نشانگر عقب نشینی تنها 25/ 0 درصدی این شاخص است.
منبع: فرارو