تیرآهن و نقش آن در استحکام ساختمان
به گزارش مجله سینمایی گوگوریو، رپرتاژ آگهی - آهن از رایجترین عناصر زمین است و حدود 5 درصد پوسته زمین را شامل میشود. این فلز، از گذشته تا به امروز نقش مهمی در زندگی انسان داشته است. آهن خالص در مجاورت هوا به سرعت با اکسیژن ترکیب میشود و زنگ میزند؛ به همین دلیل برای جلوگیری از اکسید شدن آن، از آلیاژهای آن در صنعت استفاده میشود. قیمت مناسب و مقاومت بالای آلیاژهای آهن، استفاده از آن را در صنایع گوناگون مانند اتومبیل سازی، کشتی سازی، ساختمان سازی و … اجتناب ناپذیر کرده است. به آلیاژهایی از آهن که تا دو درصد کربن دارند، فولاد گفته میشود که معمولاً با فلزهای دیگری همراه هستند. خواص فولاد به میزان کربن موجود در آن،عملیات حرارتی اجرا شده روی آن و آلیاژهای تشکیل دهنده آن بستگی دارد.
تیرآهن چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟
تیرآهن یک پروفیل است که عمدتاً در ساختمانسازی مورد استفاده قرار میگیرند. این پروفیل در فرایند نورد گرم تولید می شود و وظیفه اصلی آن، تحمل تنش های حاصل از نیروی برشی و لنگر خمشی ساختمان است. سطح مقطع تیرآهن با توجه به نوع آن به شکل I و H است. این پروفیل در انواع مختلفی تولید می شود که شامل تیرآهن IPE، تیرآهن INP، تیرآهن بال پهن یا H و تیرآهن لانه زنبوری است. استفاده از تیرآهنها مزایا و معایبی دارند که عبارتاند از:
مزایای استفاده از تیرآهن:
* بعد از تمام شدن ساخت یک ساختمان، امکان تقویت و توسعه تیرها وجود دارد.
* قطعات آن به صورت پیش ساخته در کارخانه ها موجود هستند؛ به همین دلیل احتمال خطا در ساخت و تولید آن خیلی کم است.
* اجرا و نصب تیرآهن سرعت بالایی دارد.
* تیرآهن برای ساختمانهای کاربرد فراوانی دارد.
* تیرآهن در ساختمانهای اسکلت فلزی فضای کمتری را نسبت به مقاطع سازههای بتنی اشغال می کند و به همین دلیل صرفه اقتصادی دارند.
معایب استفاده از تیرآهن
*** تیرآهن در دمای بالا و آتشسوزی ضعیف میشود.
*** تیرآهن به دلیل عوامل خارجی دچار خوردگی میشود.
*** قطعات فلزی تمایل به کمانش دارند؛ به ویژه در ستونهای بلند.
*** اتصال قطعات فلزی به 3 روش اتصال جوشی، پیچی و پرچی صورت می گیرد؛ اما در کشور ما اغلب اتصالات با جوش انجام میشود که در این میان به دلیل عدم مهارت برخی از جوشکاران و عدم کنترل مهندسین ناظر، بعدها پس از بهره برداری از ساختمان اسکلت فولادی در ساختمان مشکلاتی ایجاد خواهد شد.
معرفی انواع مختلف پروفیل
پروفیل مقاطعی تو خالی از جنس آهن است که استفادههای زیادی در صنایع مختلف دارد. پروفیل ها در شکل های مختلف، برای کاربردهای متفاوت، تولید می شوند؛ اما به طور کلی در دو دسته صنعتی و ساختمانی تقسیم بندی میشوند اما پروفیلهای گالوانیزه و کامپوزیت در دسته های جداگانه ای قرار می گیرند که عبارتاند از:
معرفی پروفیل ساختمانی:
به محصولاتی گفته میشود که در صنعت ساختمانسازی از آنها استفاده میشود. پروفیلها از چند روش تولید میشوند که عبارتاند از:
** نورد گرم: محصول به وجود آمده از نورد گرم از شمش فولادی ساخته شده و قوطی شکل است.
** نورد سرد: در این روش پروفیل، با شکل دادن ورقهای فولادی با استفاده از روش خم کردن و پرس تولید میشود. محصولات تولید شده با این روش برای کارهای سبک ساختمانی مانند ناودانی، تیرهای تکیهگاه، سقف کاذب و چارچوب درهای ساختمان مناسب هستند.
** مرکب: پروفیلهای ساخته شده به این روش، از به هم پیوستن و ترکیب دو نوع سرد و گرم به وجود می آید.
معرفی پروفیل صنعتی:
همان طور که معین است، این دسته از پروفیلها، در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار میگیرد. در صنعت خودروسازی، پروفیل به اشکال قوطی مربعی و مستطیلی استفاده میشود. در صنایع مختلف، توجه به خصوصیتهای مکانیکی و الکتریکی پروفیل، از اهمیت بالایی برخوردار است. در این راستا دانش فنی، تجربه کاری و امکانات تولیدی جایگاه ویژهای قرار میگیرند؛ به طوری که توانایی تولید قطعات خاص با ویژگیهای مورد نظر برای هر تولید کننده ساختمانی امکان پذیر نخواهد بود.
معرفی پروفیل کامپوزیتی:
در حال حاضر مواد مرکب یا کامپوزیت قسمت اعظمی از بازار را در دست گرفته است. پروفیل کامپوزیتی که در برابر خوردگی مقاومتر از نوع معمولی آن است، در مناطقی که شرایط آب و هوایی موجب بالا رفتن میزان خوردگی میشود، بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد. اساسیترین دلیل استفاده از این مدل، مقاومت در برابر خوردگی و افزایش طول عمر سازه در برابر ارتعاشات است. از دیگر مزایای استفاده از کامپوزیت باید به سبکتر شدن سازه اشاره داشت؛ اما این مزیت از اهمیت چندانی برخوردار نیست.
معرفی پروفیل گالوانیزه:
پروفیل گالوانیزه شده برای افزایش مقاومت در برابر خوردگی مورد استفاده قرار میگیرد.
افزایش صادرات پروفیل در ایران
کشور ایران در سال گذشته بیش از 5 میلیون تن صادرات محصولات پروفیلی داشته و این میزان نسبت به سال قبل از آن، حدود 30 درصد افزایش داشته است. صادرات صنایع پروفیلی سود بسیار زیادی دارد و نسبت به سایر کالاها پیچیدگیهای کمتری دارد. بازارهای بکری برای صنایع فولادی ایران وجود دارد. با این حال به دلیل پایین بودن نسبت صادرات به تولید در کشور، کارخانه ها صنایع فولادی با تمام ظرفیت خود در حال حاضر فعالیت نداشته و چنانچه تجار بیشتری به این بازار وارد شوند میتوان به زودی شاهد افزایش میزان صادرات آهن آلات و پروفیل به کشورهای اطراف بود.
قیمت میلگرد را چه شاخص هایی معین می کند؟
میلگرد یا آرماتور، یک نوع فولاد است که در بتن، برای جبران مقاومت کششی پایین آن، مورد استفاده قرار می گیرد. میلگردها، در کشورهای مختلف با استانداردهای متفاوتی تولید می شوند و در هر استانداردی طبقه بندی معینی در ارتباط با خواص مکانیکی آنها وجود دارد. انواع میلگرد از نظر معینات مکانیکی عبارتاند از: میلگرد نرم بدون آج، میلگرد نیمه سخت با آج، میلگرد سخت با آج پیچیده
قیمت میلگرد شامل، قیمت تمام شده مواد تشکیل دهنده و ارزش افزوده کارخانه تولید کننده آن است. قیمت مواد اولیه از جمله سنگ آهن در بازار جهانی بر قیمت نهایی آرماتور تأثیر مستقیم دارد. همچنین هزینههای حمل و نقل و قیمت نفت نیز موجب بالا رفتن قیمت تمام شده میلگرد میشود. به غیر از عوامل ذکر شده، چیزی که جزو مهمترین عوامل مؤثر بر قیمت میلگرد محسوب میشود، نوسانات قیمت دلار و ارز در کشور است.
جمع بندی و نتیجه مقاله
آهن کاربردهای فراوانی که در صنعت و ساختمانسازی دارد و در بسکمک از مشاغل تأثیرگذار است. مجموعه شهر آهن به کمک متخصصین خود تلاش میکند تا با اتکا به اعتماد مشتریان در ارائه هر چه بهتر خدمات، شرایط مناسبی را برای خرید مشتریان فراهم نماید.
پیشنهاد ما به شما برای خرید انواع آهن آلات ساختمانی، فروشگاه آنلاین آهن آلات شهر آهن است زیرا با توانایی فراوان خود تجربه ای فراموش نشدنی از خرید را برای شما رقم خواهد زد.
مقاله برگرفته از وب سایت فروشگاهی شهر آهن به آدرس وب سایت https://www.shahrahan.com/
منبع: شفقنا اقتصادی